Црвениот & Зелен

red color blindness green color blindness

Зелени Боја Blindness – Deuteranopia & Deuteranomaly

Зелената боја слепило е далеку најчеста форма; околу 6% од вкупниот машката популација е зелена боја слепа – првенствено како благ недостаток.

Како и со црвена боја слепило, зелена боја слепи луѓе можат да се категоризираат во две групи:

  • Deuteranopia: М-конуси се исчезнати, или не-функционални, резултира во слепило на зелениот дел од спектарот. 5% на мажите и 0.1% од жените страдаат од оваа форма на зелена боја слепило.
  • Deuteranomaly: М-конуси се неисправни, работа под нормалните капацитет да се меша со лице способноста да видите некои нијанси на зелена, променлива боја чувствителност кон црвено чувствителни L-шишарки. 1% на мажите и 0.35% од жените страдаат од оваа форма.

Како и со повеќето форми на бојата слепило, Зелената боја исто така е слепило секс поврзани, да се пренесат на деца преку погрешна генетска кодирање во Х хромозомот.