Blu & I verdhë

Verbëri ngjyrë kaltër e verdhë është shumë e pazakonshme, dhe emri i vetë merret si një përshkrim është në të vërtetë mjaft çorientues. Njerëzit të cilët janë të verdhë ngjyrë blu i verbër do të ngatërruar disa hije e blu me jeshile, dhe disa hije e verdhë me violet. Ashtu si verbëri e kuqe ngjyre jeshile, ata që janë të verdhë ngjyrë blu i verbër mund të kategorizohen në dy mënyra. Sidoqoftë, verbëri ndryshe nga ngjyra e kuqe dhe jeshile, verbëri e verdhë ngjyrë blu nuk është më e spikatur në meshkuj, si gjenit që shkakton kone S të mungon ose është i dëmtuar nuk u gjet në kromozomin X, por kromozom 7.

Blue Yellow Color verbëri

  • Tritanopia: S-kone janë zhdukur ose jo-funksionale, rezultuar në verbëri në fund të spektrit blu.
  • Tritanomaly: s-kone janë dëmtuar, veprojnë nën kapacitet normal për të ndërhyrë me aftësinë e një personi për të parë disa hije e blu.
blue yellow color blindness

Simulim Vischeck e vizionit normale vs vizion verdhë ngjyrë blu të verbër

Ndërsa burime të ndryshme të pranishëm ndryshme statistikat, ju mund të presin për të gjetur se vetëm 0.01% të gjithë njerëzit mund të kenë këtë formë të verbërinë e ngjyrave. Krahasuar me të kuqe verbëri ngjyrë jeshile,një pjesë më të lartë të njerëzve të verbër verdhë ngjyrë blu në të vërtetë vijnë për t'u prekur nëpërmjet mekanizmave jo gjenetik. Burimet e mëposhtme të verbëri i lindur jo ngjyra kryesisht të pranishme sa verbëri verdhë ngjyrë blu:

  • Alcoholics paraqesin një normë më të lartë incidencën e tritanopia mund të llogariten. Sasi e madhe e alkoolit rezulton në diskriminim ngjyrë më të varfër në të gjitha spectra por me gabime të konsiderueshme më shumë në të verdhë-blu kundrejt varg ngjyrë të kuqe-jeshile.
  • DisaTretësit organik edhe në përqëndrime të ulëta mund të pengojë vizion ngjyrë. Gabimet janë matur kryesisht në spektrin e verdhë ngjyrë blu -.
  • Një plagosje me një të goditur rëndë për para ose mbrapa e kokës suaj mund të shkaktojnë edhe blu verbëri-verdhë ngjyrë.