Боја Blindness Тестови

Ishihara Боја тест за боја Blindness

Боја на Ishihara тест е тест за да утврди дали пациентот има боја слепило. Тој беше именуван за по-р. Shinobu Ishihara кој прв објави тест во 1917 како професор на Универзитетот во Токио.

Тестот се состои од серија се состои од многу мали кругови обоени точки, нарекува Ishihara плочи. Одредени обоени точки во секој круг се комбинираат за да формираат број или модел – способноста точно да се утврди бројот или шема, или не открива дали едно лице може да се слепи боја.

Додека целиот тест содржи 38 ознаки, Тестот се состои од нашиот прв 24 плочи и ќе ви даде точен идејата за сериозноста на своја боја слепило. Овој тест е дизајниран за да се идентификува најчеста форма на слепило боја – црвена зелена боја слепило.

>> Оди до Ishihara тест за боја Blindness <<

Цветен аранжман тест за боја Blindness

>> Оди до Боја аранжманот тест за боја Blindness<<

На Farnsworth аранжман тест, или почесто – цветен аранжман на тест, првично беше развиена за користење од страна на командантот на морнарицата Farnsworth деканот во 1943 во морнарица лабораторија. Врз основа на комбинирана работа на Farnsworth и Џад Deane (1943-1945), во 1947 година на Farnsworth Dichotomous Тест (Д-15) беше замислен. Д-15 тест е дизајниран да ги разликуваат разликите во Visual способност помеѓу боја слепи или боја дефицитарни луѓе, и оние со нормална боја визија.

Тестот погоре е симулација од Даниел Flück (colblindor.com) на D-15 тест првично замислен од Farnsworth. Резултатите се базираат околу линии на забуна. Овие линии се поврзани со Protan (црвено), Deutan (зелено), и Tritan (сино)боја слепило. Користење на математичка формула developed by Vingrys и Кинг-Смит во 1988 да произлегуваат вашите лични боја разлика вектор, линија може да се подготви и својот агол во споредба со трите линии конфузија. Ова го прави возможно да се одреди видот и сериозноста на своја боја слепило.

Следнава табела ја покажува просечната резултатите од тестот за 120 нормално и бојата слепи лица што се објавени во оригиналните Vingrys и Кинг-Смит хартија:

Тип на дефект Агол Најважно Мала TES S-индекс C-индекс
Нормално +62.0 9.2 6.7 11.4 1.38 1.00
Protanopia +8.8 38.8 6.6 39.4 6.16 4.20
Protanomaly +28.3 18.0 8.2 20.4 1.97 1.95
Deuteranopia -7.4 37.9 6.3 38.4 6.19 4.10
Deuteranomaly -5.8 25.4 9.6 27.5 2.99 2.75
Tritan дефекти -82.8 24.0 6.4 24.9 3.94 2.60

Да им помогне на овие податоци се разбере, однесуваат помеѓу следниве објаснувања и бројките погоре:

  • Агол: Тоа конфузија агол се користи за идентификување на кој тип на боја слепило имаш. Можете да ги користите горната табела за да видите каде своја боја слепило се вклопува во.
  • Мали и големи: Учеството на големи и мали радиус дава S-индекс.
  • TES: Големи и мали радиус се комбинираат за да се даде вкупниот резултат грешка, ова мерење се користи за одредување на сериозноста на своја боја слепило. Резултатите варираат од околу 11 за нормално визија, да 40 и погоре за сериозни недостатоци боја.
  • S-Индекс: Тоа селективност индекс претставува паралелизам на конфузија вектори до вашите лични конфузија агол. Дваесетина 2 или помалку сугерираат малку за да нема боја слепило, оценки погоре 6 укажуваат на висок паралелизам.
  • C-Индекс: Тоа конфузија индекс е соодносот помеѓу вашиот голем радиус и голем радиус на совршен аранжман. Совршени бои има визија C-Индекс на 1, оглед на тоа што бојата слепите луѓе ќе резултат меѓу 1 и 4 (понекогаш поголем). Колку е повисок бројот на повеќе тешки своја боја слепило.